Vaihtoehtoinen teatteri

Teatterista puhuttaessa mieleen tulee usein suuret, upeat vanhat rakennukset ja niiden sisälle rakennetut loisteliaat näyttämöt. Niissä esitetään tunnettuja esityksiä suuren orkesterin säestämänä ja tunnelma on erittäin hieno. Suomessa tällaisia teattereita edustaa muun muassa Suomen Kansallisteatteri ja ruotsinkielisiä esityksiä näyttävä Svenska Teatern. Mutta teatteria on itse asiassa olemassa monenlaista, joista nämä suuret teatterit ovat vain murto-osa.

Suomessakin toimii monenlaisia pienempiä vaihtoehtoisia teattereita. Nämä harrastelijateatterit eivät yleensä ole niin keskittyneitä suurten voittojen tekemiseen, vaan tekevät teatteria silkasta intohimosta. Varojakin kuitenkin tarvitaan teatterin ja esitysten ylläpitämiseen. Monet pienet vaihtoehtoiset teatterit kärsivät tänä päivänä, sillä niiden toimintaa ei tueta enää yhtä paljon valtion toimesta ja niiden on erittäin vaikea kilpailla suurten markkinointikoneistojen johtaessa markkinointia.

Vaihtoehtoinen teatteri käsittää monipuolisesti hyvin laajan valikoiman erilaisia teatterin muotoja. Se voi olla tyylisuunnaltaan muun muassa modernia, abstraktia, tanssia, improa tai mykkää. Mitään tiettyä tyylisuuntaa ei ole erikseen määritelty, joten vaihtoehtoinen teatteri käsittääkin hyvin pitkälti kaikenlaista ammatti- ja harrastelijateatteria, mikä ei liity suureen kaupalliseen teatteriin.

Suomessa vaihtoehtoisten teatterien suurin haaste viime vuosina on ollut rahoitus. Teatteri ei pääsääntöisesti työllistä ketään täysipäiväisesti, joten monet työt tehdään talkoovoimilla ja vapaaehtoisten avulla. Näkyvyys ja tunnettavuus ovat tärkeitä jokaisella pienelle teatterille. Ne on kuitenkin todella vaikea saavuttaa nykyisin, sillä markkinointiin ei ole käytettävissä suurta budjettia. Näin pienten teattereiden esitykset jäävät usein isojen mainosten varjoon.

Toki monet teatterit ovat toimineet jo vuosikausia ja ovat täten onnistuneet luomaan itselleen hyvän maineen jopa ympäri Suomea. Tällaisia teattereita Suomessa ovat muun muassa Rakastajat-teatteri Porissa, Turun Linnateatteri, Pispalan teatteri Tampereella ja Kokoteatteri Helsingissä. Nämä vanhat teatterit toimivat edelleen hyvin ja ovat vakaan kävijäkuntansa ansiosta taloudellisesti helpommassa tilanteessa.

Usein pienemmät ja vähemmän tunnetut vaihtoehtoiset teatterit toimivat pitkälti vapaaehtoisvoimin. Työtä tehdään todellisella intohimolla, mielenkiinnolla ja epäitsekkyydellä. Teatterien toimintaan osallistuu sekä harrastelijoita että alan ammattilaisia. Myös opiskelijat ovat usein aktiivisesti mukana teatteritoiminnassa.

Pienten teattereiden on kuitenkin tehtävä todella paljon töitä sen eteen, että ne saavat näkyvyyttä mediassa. Monesti harmitellaankin nimenomaan sitä, että suuret teatterit vievät palstatilaa hyvin paljon ja pienempien teattereiden kohdalla ei samaa mahdollisuutta edes anneta. Mainostaminen tapahtuu usein vapaaehtoisten avulla ja toisinaan yksittäiset teatterin ystävät haluavat antaa lahjoituksia avustaen näin teatterin toimintaa.

Teatterin eri muotoja

Teatterin eri muotoja

Vaihtoehtoinen teatteri käsittää hyvin erilaisia teatterin muotoja. Muutama tyylisuunta voidaan kuitenkin mainita erikseen, sillä ne ovat enemmän tunnettuja. Vanhat klassikot käsikirjoitetaan usein uudestaan nykyteatterin muotoon. Niissä voidaan seurata juoneltaan vanhaa perinteistä tarinaa, kuten Romeo ja Julia, mutta esitys itsessään sijoittuu nykypäivään. Monet vanhat klassikot saavat näin täysin uuden elämän teatterin lavalla.

Improvisaatioteatteri on kasvattanut huimasti suosiotaan. Siinä ei ole valmista käsikirjoitusta, vaan tarina etenee improvisoiden koko näytöksen ajan. Improvisaatioteatteri on onnistuessaan todella mielenkiintoista, hauskaa ja jännittävää seurattavaa. Se vaatii kuitenkin esiintyjikseen kokeneita improvisaation esittäjiä. Yleisö osallistuu myös tarinan etenemiseen, mikä tekee improsta hyvin omanlaatuisen kokemuksen myös itse yleisölle.

Sirkustaidetta yhdistetään nykyään paljon myös teatteriesityksiin. Se sopii hyvin vaihtoehtoiseen teatteriin ja tuo aivan omanlaatuista näyttävyyttä itse esitykseen. Sirkustaide teatterissa voi olla mitä vain jonglöörauksesta klovneihin. Myös musiikki voi olla isona osana vaihtoehtoista teatteria. Nykyajan musikaalit ovat yhdistelmä musiikkia, tanssia ja näyttelemistä.

Jotta vaihtoehtoinen teatteri saadaan pysymään hengissä Suomessa, on tärkeää tukea niiden toimintaa. Teatteriin menoa ajatellessa kannattaa tarkistaa ensin olisiko jollain pienellä teatterilla tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa. Kaikki tuki ja näkyvyys on tärkeää teatterien säilymisen kannalta.