Teatteriharrastus: Mukaan toimintaan

Näyttelijän hommat pyörivät monen aikuisen ja nuoren päivittäisissä unelmissa. Lavalle nouseminen, hahmon eloon herättäminen, ja yleisön ihailun kohteeksi pääseminen saattavat tuntua varsinkin vanhemmalle väelle mahdottomilta toteuttaa. Totta on että ammattinäyttelijän hommissa pärjäämisen eteen täytyy tehdä kovasti töitä, mutta onneksi Suomessa on vallalla hyvin aktiivinen harrastajateatteri kulttuuri, joka tarjoaa lähes jokaiselle mahdollisuuden päästä toimimaan esitystaiteen pariin. Harrastajateattereita löytyy lähes jokaisesta Suomen kaupungista, pääkaupunkiseudulta maaseudun pikku kyliin. Tuotanto vaihtelee paikallisten kirjoittamista näytelmistä, maailmanlaajuisesti tunnettuihin klassikoihin, ja lempeisiin kesäteatteriesityksiin. Osa teattereista erikoistuvat tietyn tyyppiseen ohjelmistoon, kun taas toiset suoltavat ohjelmaa laidasta laitaan ympäri vuoden. Suuremmista kaupungeista löytyy useampiakin harrastajateattereita, joten harrastuksen pariin kaipaava voi miettiä minkä ideologia sopii itselleen parhaiten.

Harrastajateatteri tyypit

Teatteri tyypit vaihtelevat niiden alkuperäis idean mukaan. Osa harrastajateattereista toimii puoli ammattilaisten näyttelijöiden avulla, mutta useimmiten palkkiota maksetaan vain ohjaajalle, jos hänellekkään, ja toimintaan osallistuminen perustuu vapaaehtoiselle toiminnalle. Kesäteattereiden toiminta pyörii idyllisessä ympäristössä kesäkuukausina avattavan ulkoilma lavan ympärillä, osa harrastajateattereista pyörittää sekä kesä-, että talvi lavaa. Nuorisoteatteriin mukaan otetaan yleensä alle 18- tai 21-vuotiaita nuoria, ja ylioppilasteattereiden näyttelijä joukot koostuvat paikallisissa yliopistoissa opiskelevista henkilöistä.

Toimintaan mukaan hakeutuminen

Monet harrastajateattereista pyörivät pienen kantajoukon johdattamana. Uusien näytelmien harjoitusten alkaessa mukaan otetaan myös uusia näyttelijöitä. Teatterit ilmoittavat nykypäivänä casting-tilaisuuksista usein joko nettisivuillaan, tai sosiaalisessa mediassa, joten mukaan kaipaavien kannattaa pitää yhdistysten facebook ja twitter sivuja silmällä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että casting tilaisuuksia saattaa tapahtua vain kerran tai pari vuodessa, ja roolit eivät välttämättä ole sinulle sopivia, esitettävät näytelmät valitaan usein kantajoukon rooli mieltymysten perusteella, ja suuri osa niistä täytetään ennen casting-tilaisuutta. Casting-tilaisuuksiin kannattaa siis valmistautua huolella. Lue ilmoitus huolella, jos rooliin vaaditaan laulutaitoja, ja sinä kuulostat enemmän räkätti rastaalta kuin laulu linnulta, mieti kannattaako sinun hakea juuri tähän rooliin. Jos sinulla on kaikki vaadittavat taidot, ota selvää näytelmän taustoista, lue käsikirjoitus, jos mahdollista, ja yritä päästä rooliin sisälle. Ei ole myöskään huono idea pukeutua hieman roolin vaatimalla tavalla. Tämä ei välttämättä tarkoita koko puvuston ostamista, mutta esimerkiksi jos hahmo on bisnes nainen, siisti jakku ja hame tukevat koe-esiintymistä huomattavasti rikkinäisiä farkkuja ja t-paitaa paremmin.

Toimintaan mukaan hakeutuminen

Toden teolla teatteritoimintaan mukaan kaipaavan kannattaa siis olla proaktiivinen, ja hankkiutua yleiseen sisäpiiriin, josta on helpompaa nouta tähti rooleihin. Ota rohkeasti yhteyttä paikallisten harrastajateattereiden sihteereihin, ja tarjoa yleistä apua heidän käyttöönsä. Vapaaehtoisia kaivataan yleensä lipunmyyntiin, lavastukseen, tilojen kesäkuntoon laittamiseen, valo miehiksi, ja useisiin muihin rooleihin. Näissä hommissa on helppo tutustua teatterin toimintaan, ja sen sisällä vaikuttaviin henkilöihin. Useissa näytelmissä on myös pienempiä rooleja, joihin voit alkaa tarjoamaan itseäsi. Ylipäätään kesäteattereiden ohjelmistossa pyörivät näytelmät kaipaavat enemmän väkeä lavalle, kuin talvisin sisätiloissa esitettävät teokset.  Jos aikataulu antaa periksi, liity mukaan teatterin hallitukseen. Tätä kautta voit vaikuttaa suhteellisen helposti näytelmiin, joita teatteri tulee esittämään, ja ehkä jopa luoda mahdollisuuksia omalle unelma roolille. Koska harrastajateattereiden toiminta perustuu vapaaehtoisuudelle, aika jonka siihen käytät on pitkälle kiinni sinusta itsestäsi, mutta sitä mitä enemmän pystyt sitoutumaan, sitä parempia rooleja ja tehtäviä saat teatterin keskuudessa. Harjoitukset ja esitykset tapahtuvat yleensä iltaisin ja viikonloppuina, ja aikatauluja voidaan miettiä yhdessä näyttelijäkaartin kanssa. Viikottaisten harjoituskertojen määrä riippuu näytelmän monimutkaisuudesta, ja ensi-illan jälkeen esityksiä on yleensä useana päivänä viikossa muutaman kuukauden ajan.