Teatteriharrastus: Harrastajateatteritoiminta Suomessa

Suomalainen harrastajateatteri toiminta on erittäin aktiivista sekä Eurooppalaisessa, että maailmanlaajuisessa mittakaavassa. Maassamme toimii noin 800 erilaisten harrastajateatterin kirjoilla yli 20 000 teatterinharrastajaa. Toiminta on erityisesti suosittua maaseudulla, jossa useat kesäteatterit suoltavat tarjontaa ulos lämpiminä kuukausina ulkoilma lavoilla. Kaupunkien pienet teatterit taas julkaisevat hyvinkin uudistus mielistä ohjelmistoa talvikuukausina, mikä mahdollistaa tuoreiden käsikirjoittaja, ja ohjaaja kykyjen esiintuomisen rennossa ilmapiirissä. Harrastajateatteritoimintaa maassamme tukee Suomen Harrastajateatteriliitto, joka tarjoaa jäsen seuroilleen koulutusta useilla teatterin saroilla, tunnustuksia teatterin tekijöille, jotka ovat kunnostautuneet omalla sarallaan, markkinointia yksittäisille näytelmille, sekä tapahtumia joiden kautta teatterit voivat tuoda näytelmiään, sekä toimintaansa esille. Suomen harrastajateatteriliitto myöntää myös avustuksia yksittäisille teattereille tiettyjen kriteereiden täyttyessä. Liiton piiriin kuuluu yli 500 teatteria ympäri Suomen, ja he rohkaisevat jäsenten välistä yhteistyötä tapahtumien kautta.

Harrastajateatteri tapahtumat

Kansallisia harrastajateatteri tapahtumia järjestetään eri puolella Suomea ympäri vuoden, ja niiden tarkoituksena on tuoda esille taitoja joita teatterin parissa esiintyy, ja teatteri skaalan monipuolisuutta. Tapahtumat antavat myös mahdollisuuden teatterin tekijöille kohdata rohkaisevassa ja vapaamuotoisessa ilmapiirissä. Jyväskylässä järjestettävän harrastajateatterikesän aikana useat harrastajateatteri liittoon kuuluvat ryhmät tuovat tuoreita esityksiään esitettäväksi Jyväskylän kaupunginteatterin pienelle lavalle. Esiintyjät festivaalille valitaan teatterialan ammattilaisen johdolla, ja raadon valitsemalle parhaalle näytelmälle myönnetään rahallinen palkinto.Työväen näyttämöpäivät taas järjestetään vuosittain Mikkelissä tammikuun alussa. Näyttämöpäiville voivat hakea kaikki harrastajateatteri ryhmät, ja jokainen esitys saa palautetta ammattilais raadilta esityksensä jälkeen. Ryhmiä otetaan mukaan 10-13. Päivillä nähdään myös kansainvälisiä kutsu vierailijoita, ja esitysten taso on yleensä korkea. Riihimäellä parin vuoden välein  järjestettävä SPOTTI tapahtuma  erikoistuu lasten ja nuorten teatterintekijöiden esityksiin. Teatteripäivät ovat olleet toiminnassa 38-vuotta, ja paikalle saapui viimeksi 10 teatteriryhmää esityksineen. Harrastajateatteriliiton koulutukset ovat ympäri vuoden järjestettäviä teatterin tekoon liittyviä ammattilaisten vetämiä kursseja. Halukkaat voivat tutustua kaksi päiväisellä kurssilla ohjaajantyön perusteisiin, naamioteatterin alkeisiin, tai vaikkapa improvisaatio harjoituksiin. Kurssimaksut liikkuvat noin 80 euron kieppeillä, ja ne tuovat teatteriharrastukseen uutta potkua. Kursseja järjestetään myös lavastuksen ja puvustuksen perusteissa, ja useat harrastajateatterit auttavat jäseniään tämäntyyppisten kurssien ilmoittautumis maksuissa, sillä niistä hyötyy yleensä koko porukka.

Teatteriharrastuksen monet hyödyt

Harrastajateatterit tarjoavat harrastajalleen mukavan ympäristön eri tyyppisten ihmisten kanssa tekemiseen ja kokemiseen. Porukat tuppaavat olla yleensä hyvin sosiaalisia, ja usein toiminta jatkuu rennommalla menolla harjoitusten ja esitysten jälkeen. Esiintyminen ja siihen harjoittelu kasvattavat usein itseluottamusta, mutta myös konkreettisia esiintymistaitoja, joista voi olla hyötyä useilla muilla elämän osa-alueilla, kuten kokouksissa, julkisen puhumisen tilanteissa, ja ihan vaan ihmisten kanssa päivittäisessä kanssakäymisessä. Nuorille ja lapsille teatteri saattaa avata ovia tulevaan ammattiin, ja auttaa hyvän itsetunnon kehittämisessä. Näyttelijäntyön kärpänen puree useaa harrastajateatterin parissa liikkuvaa nuorta, johtaen ilmaisutaidon lukioon ja vaikkapa näyttelijän ammattikoulutukseen. Harrastajateatteritoiminta on myös hyvin aktiivista, ja fyysiset teatteriharjoitukset, joihin usein sisältyy myös tanssia, pitävät harrastajien peruskunnon kohollaan. Teatteri usein lisää myös lasten ja nuorten yleistä kulttuurin tuntemusta, sillä harrastuksen kautta tulee luettua useita klassikkoteoksia, ja tutustuttua teatteri kulttuuriin laajemminkin.

Teatteriharrastuksen monet hyödyt

Vaikka lavalla pyöriminen ei kiinnostaisikaan harrastajateatterit tarjoavat hyvän, halvan ja sosiaalisen harrastuspaikan kaikenikäisille. Näyttelijäntöiden lisäksi teatteriporukoissa voi toimia lavastuksen, näyttämön valaistuksen, musiikin ja puvustuksen parissa. Useat innostuvat myös kirjoittamaan käsikirjoituksia, tai vaikkapa ohjaamaan ja tuottamaan näytelmiä. Näistä saattaa kehittyä usealle harrastajalle reitti uudelle uralle. Harrastuksen parissa tavatut uudet ystävät auttavat sosiaalisen verkoston kasvattamisessa, ja harrastuksen parissa koetut onnistumiset auttavat positiivisen elämänasenteen ylläpitämisessä.