Pompeiuksen teatteri

Italia, ja varsinkin Rooman kaupunki, on täynnä historiallisesti merkittäviä rakennuksia ja niiden raunioita. Useimmat meistä ovat varmasti ainakin kuulleet Colosseumista, joka oli kuuluisa amfiteatteri ensimmäisellä vuosisadalla ja on yksi ikuisen kaupungin symboleista. Vielä sitäkin vanhempi on kuitenkin Pompeiuksen teatteri, joka perustettiin yli 100 vuotta ennen Colosseumia. Etkö ole kuullut siitä? Lähdetäänpä hieman valottamaan tämän upean rakennuksen historiaa

Rakentaminen ja arkkitehtuuri

Pompeiuksen teatteri sai nimensä rakennuttajansa eli konsuli Gnaeus Pompeius Magnuksen mukaan, ja se vihittiin käyttöön vuonna 55 eaa. Se oli ensimmäinen pysyvä, kivinen teatterirakennus Roomassa. Koska laki ei sallinut pysyvän teatterirakennuksen pystyttämistä kaupunkiin, Pompeius rakennutti sen silloisten kaupunginmuurien ulkopuolelle ja se vihittiin virallisesti Venus Victrixin temppeliksi. Yleensäkin tämän mahtavan rakennuksen piti ylläpitää ja kasvattaa Pompeiuksen poliittista vaikutusvaltaa, koska tasavaltaa vaivasivat silloin kansalaissodat.

Julkisivu Pompeiuksen teatterissa muistutti puolikaaren muotoisena huomattavasti myöhemmin rakennettua Colosseumia. Eri holvikaarissa olevat pylväät olivat erilaisia; katutasossa doorilaiset, toisessa kerroksessa ne olivat joonialaiset, ja umpinaisessa kolmannessa kerroksessa korinttilaiset. Teatterin halkaisija oli noin 160 metriä, ja näyttämö pituudeltaan 95 metriä. Arvioiden mukaan teatteriin mahtuikin istumaan jopa 40.000 katsojaa! Myös pylväskäytävä, puutarha ja kuuria, eli eräänlainen hallintorakennusosa, kuuluivat teatterirakennukseen. Kuuria oli myös historiallisesti merkittävä paikka siksikin, että juuri siellä Julius Caesar murhattiin maaliskuussa vuonna 44 eaa. kun senaatti oli siellä väliaikaisesti kokoontuneena ennen Curia Julian käyttöönottoa.

 Julius Caesa
Julius Caesa

Teatteria korjautettiin ahkerasti seuraavina vuosina, ensin keisari Augustus vuonna 32 eaa., ja raivoisan tulipalon jäljiltä keisari Tiberius ensimmäisellä vuosisadalla vuonna 21. Myös muun muassa keisarit Caligula, Nero ja Domitianus korjauttivat rakennusta, ja teettivät myös monia muutostöitä siihen. Vielä 500-luvun alussa teatteriin tehtiin joitakin korjauksia, mutta sen jälkeen alkoikin vähittäinen tuho.

Hävitys ja jäänteiden tutkiminen

Rooman väkiluku alkoi seuraavina vuosisatoina romahtaa, eikä tällaiselle suurelle rakennukselle enää tahtonut löytyä käyttöä. Lisäksi teatteri sijaitsi niin lähellä Tiber-jokea, että tulvat alkoivat vaurioittaa sen rakenteita. Vuonna 700 pyhiinvaeltajat vielä mainitsevat rakennuksen olemassaolosta, ja 1100-luvulla kaksi kirkkoa rakennettiin sen raunioille. Vähän tämän jälkeen rakennus, jonka muoto ei periaatteessa ollut muuttunut, myytiin Orsinien suvulle. Pompeiuksen teatterin jäännösten materiaalia ja kiviä on käytetty vielä nykyäänkin olemassaoleviin rakennuksiin. Tässä todellakin historian havinaa!

Teatterin jäänteitä on tutkittu monina aikakausina. Esimerkiksi vuonna 1482 Angelus Porticnus oli kirjoittanut, kuinka rakennettaessa viinikellaria työmiehet olivat löytäneet ison kiven, johon oli kaiverrettu teksti genivs theatri pompeiani. Seuraavaksi vuonna 1525 Santa Maria Grotta Pintan kirkon rakentamisen yhteydessä löydettiin marmorilaatta ja siinä oleva teksti “Venus Victrix”. 1700-luvulla on löydetty lisää jäännöksiä, ja nyt alettiin ymmärtää, että ne kuuluivat Pompeiuksen teatteriin, sillä Giovanni Battista Piranesi, joka osaltaan tutki raunioita, teki etsauksia, joissa teatterin rakennelma on melkoisen hyvin esitetty katsomoineen ja ovineen.  Vuonna 1837 alettiin tehdä ennallistuspiirroksia teatterista, joissa haluttiin saada selville rakennuksen tarkka koko ja sijainti.  Vuonna 1865 kaivauksissa tehtiin huomattavia lisälöytöjä; tuolloin työläiset löysivät Venus Victrixin perustukset, sekä pronssipatsaan, joka on nykyisin näytteillä Vatikaanin museossa.

Seuraavia uusia kaivauksia alettiin tehdä vasta vuonna 2001. Tällä välin oli jo ehditty asentaa nykyaikaista kunnallistekniikkaa, joten kadun alla kulkevat kaapelit ja vesi- ja kaasuputket ovat tehneet kaivauksista aikamoisen hankalia. Mutta nyt ja parina seuraavana vuonna löydettiin huomattavia todisteita Pompeiuksen teatterin olemassaolosta: maahan hautautunut huone, eläinten luita, astioiden ja ruukkujen sirpaleita sekä jäänteitä freskosta. Nykyään teatterin katsomon perustuksien kohdalla on kerrostalo, joka puolipyöreänä noudattelee vanhan teatterin arkkitehtuuria. Mutta yhtä kaikki: voimme Roomassa käydessämme miettiä, kuinka valtavasti siellä on historiallisten rakennuksen jäännöksiä ja raunioita, ja voimme vain kuvitella sitä loistoa mitä ne aikanaan toivat aikalaistensa elämään.