Maailman kuuluisimman kirjailijan elämä on mysteeri tutkijoillekin

William Shakespeare on kirjallisuuden ikiklassikko, josta tiedetään kuitenkin hämmentävän vähän. Hänen kuolemastaan tuli viime vuonna kuluneeksi 400 vuotta. Tutkijat pyrkivät juhlavuoden kunniaksi selvittämään tarmokkaasti kirjailijan vaiheita, mutta tietoa on saatavilla erittäin rajoitetusti. Suurimmaksi osaksi Shakespearen elämänvaiheita ei ole dokumentoitu, vaan vinkkejä hänen elämänsä tapahtumista on jouduttu hakemaan muualta.

Maailman kuuluisimman kirjailijan 19 ensimmäistä elinvuotta ovat lähes kokonaan hämärän peitossa, eikä tarkasta syntymäpäivästäkään ole varmuutta. Shakespearen syntymä on kirjattu Stratfordin Pyhän kolminaisuuden kirkon rekisteriin keskiviikkona 26. huhtikuuta vuonna 1564. Tämän vuoksi Shakespearen syntymän on päätelty tapahtuneen Pyhän Yrjön päivänä sunnuntaina huhtikuun 23. päivä, sillä joidenkin aiempien tutkimusten mukaan Elisabetin ajan Englannissa lapset kastettiin aina kolme päivää syntymän jälkeen. Virallista syntymätodistusta ei ole koskaan löydetty ja myöhemmin on esitetty myös useita muita vaihtoehtoja todelliseksi syntymäpäiväksi. Pyhän Yrjön päivänä juhlitaan kuitenkin edelleen Shakespearea, sillä kirjailijan jo kuoltua yhteiskunnassa haluttiin nostattaa kansallistunnetta ja luoda Shakespearesta sankaritaru. Tarinaan sopi hyvin myös se, että Shakespeare menehtyi 23. huhtikuuta vuonna 1616.

Ensiaskeleet kuuluisuuteen kateellisen aikalaisen kautta

Ensimmäinen maininta Shakespearesta näytelmäkirjailijana löytyy vuodelta 1592. Tuolloin häijynä tunnettu aikalaiskirjailija Robert Greene kirjoitti värikkäällä kielellä höystetyn pamfletin, jossa hän antaa röyhkeän teatterimaailman nousukkaan kuulla kunniansa. Greenen mukaan Shakespeare oli lähinnä lainahöyheniin pukeutunut matkija. Greenen kautta Shakespearen nimi tuli kuitenkin tutuksi yhä suuremmalle yleisölle.

Tutkijat ovat muiden dokumenttien puutteessa pyrkineet jäljittämään Shakespearen elämänvaiheita etsimällä merkkejä hänen teoksistaan. Hänen näytelmiinsä perustuen on esimerkiksi päätelty, että vuonna 1587, ollessaan 23-vuotias köyhä kolmen lapsen isä, Shakespeare muutti Stratford-upon-Avonista lopullisesti Lontooseen. Lontoossa Shakespeare nousi vihdoin kuuluisuuteen. 28-ikävuoteen mennessä hän oli kirjoittanut jo viisi näytelmää.

Shakespearen näytelmille on löytynyt muitakin kirjoittajia

Urallaan Shakespeare tuotti 39 näytelmää ja 154 sonettia. Aivan viime aikoihin asti nämä ovat kaikki olleet hänen nimissään, mutta tietokoneanalyysin avulla on saatu selville, että itseasiassa yllättävän useassa teoksessa Shakespearella on ollut apunaan toinen kirjoittaja. Iso-Britanniassa sijaitseva Oxfordin yliopisto on julkaissutkin viime vuonna kokoelman, jossa aikalaisten ja kilpakumppanien Shakespearen ja Christopher Marlowen nimet on molemmat mainittu kolmen näytelmän kohdalla. Tietokoneanalyysi nimittäin osoitti, että aiemmin ainoastaan Shakespearen nimissä olleet kolme kuningas Henrik VI:sta kertovaa näytelmää on kirjoitettu hänen ja aikanaan yhtä kuuluisan Marlowen yhteistyönä.

Ensimmäisen kerran Marlowen arveltiin toimineen joidenkin näytelmien kohdalla Shakespearen apuna jo 1700-luvulla. Vasta nyt kuitenkin tehokkaan tiedonkäsittelyjärjestelmän avulla on pystytty todentamaan, että epäilykset pitävät paikkansa. Analyysin kohteena olivat sanat, joita Shakespeare käytti muita ajan kirjoittajia enemmän ja toiset sanat, joita hän puolestaan käytti vähemmän. Shakespearen suosikkisanoihin kuuluivat mm. ”gentle”, ”answer”, ”spoke” ja ”tonight”.

Sama analyysi tehtiin Marlowen osalta ja näin päädyttiin siihen, että Marlowe on todellakin kirjoittanut useita näytelmiä yhdessä Shakespearen kanssa. Vuonna 1986 tutkijat esittivät arvion, jonka mukaan Shakespearen näytelmistä kahdeksan olisi todellisuudessa kirjoitettu yhteistyössä jonkun toisen kanssa. Tämä sai Shakespearen ihailijat raivoihinsa, sillä oikeaoppisena näkemyksenä pidettiin sitä, ettei Shakespeare tehnyt lainkaan yhteistyötä. Uusi tutkimus kuitenkin paljasti, että yhteistyössä syntyneitä näytelmiä todellakin löytyy kirjailijan tuotannosta ja vieläpä paljon enemmän kuin tuolloin uskallettiin arvata. Yhteensä Shakespearen tuotannosta 17 on tehty yhdessä jonkun toisen kanssa. Skandaalia uusista tutkimustuloksista ei kuitenkaan saada, sillä Shakespearen elinaikana oli varsin tavallista, että näytelmäkirjoittajat tekivät yhteistyötä. Uusiin painoksiin lisätään kanssakirjoittajien nimet niin suurelta osin kuin heitä on saatu tunnistettua.