Kuuluisat teatterit maailmalla

Maailma on täynnä kauneutta ja taidetta. Yksi taiteen vanhimmista muodoista on teatteri. Teattereissa on kautta aikojen esitetty upeita teoksia niin esittävän teatteritaiteen, oopperan kuin baletinkin puolelta. Sadat teatterit ansaitsisivat huomiomme ja tarkemman esittelyn. Tässä jutussa tutustumme muutamiin maailman kuuluisimmista teattereista.

Euroopan kierroksella

Itänaapuristamme löytyy yksi historian helmistä, joka on tänä päivänäkin erittäin aktiivisessa käytössä. Venäjän valtion akateeminen Bolshoi-teatteri on perustettu jo vuonna 1776, mutta se uusittiin sittemmin vuonna 1856. Monet historialliset esitykset, kuten baletit Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä, ovat nähneet ensi-iltansa tässä maailmankuulussa teatterissa. Teatterin ohjelmistosta löytyy näytelmiä, baletteja ja oopperaa, keskittyen kuitenkin jälkimmäisiin. Se onkin yksi suurimmista baleteista ja oopperista koko maailmassa. Ranskan Pariisista löytyvä Moulin rouge on yksi maailman kuuluisimmista kabareeteattereista. Se on rakennettu jo vuonna 1889 ja se sijaitsee Pariisin punaisten lyhtyjen alueella. Kabaree on tunnettu katollaan olevasta punaisesta tuulimyllystä. Se on jäänyt historiaan ranskalaisen boheemielämän symbolina. Teatterin nimi, historia ja ulkoasu ovat innoittaneet lukemattomia ravintoloita, yökerhoja, teattereita ja kirjoja ympäri maailmaa. Lontoo tunnetaan maailman teatteripääkaupunkina. Sieltä löytyykin useita tutustumisen arvoisia kohteita. Yksi tunnetuimmista on Lontoon Globe, ulkoilmateatteri, joka on tarkka jäljennös kuningatar Elisabetin aikakauden teattereista. Globessa pääsee kokemaan vuosisatojen takaisen teatterin, sillä sinne saa hankittua myös lippuja seisomapaikoille lavan eteen – aivan kuin menneinä aikoina. Globen ohjelmistoon lukeutuu useita Shakespearen kirjoittamia klassikoita. Myös Lontoon Savoy on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Savoy on yksi West Endin teatterialueen helmistä. Art deco kukoistaa sisustuksessa, ja lavoilla on nähty suuria teatterimaailman tähtiä. Savoy esittää klassisten näytelmien lisäksi kokeilevaa, modernia teatteria ja klassikoiden uudelleen tulkintoja. Euroopan vanhin edelleen toiminnassa oleva teatteri löytyy Italiasta. Vuonna 1737 rakennettu Il Teatro San Carlo di Napoli on henkeäsalpaavan kaunis upeine kattomaalauksineen. Sillä on myös ainutlaatuinen historia, sillä klassisen musiikin historialliset nimet Händel, Haydn ja nuori Mozart ovat esiintyneet teatterissa. Sittemmin teatterissa kehittyi oma napolilainen tyyli, kun Euroopan keveän musiikin vaikutteet saavuttivat teatterin.

Meren toisella puolen

Emme voi jättää esittelemättä toisen suuren teatterikaupungin sydäntä, Broadway-teattereita, jotka sijaitsevat Manhattanin keskikaupungilla suurkaupungin sykkeessä. Samaisella alueella vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kohosi go go –baareja sekä erotiikkaan keskittyineitä myymälöitä. 1990-luvun alussa alue siistittiin ja huonomaineiset paikat suljettiin. Tänä päivänä alue onkin kulttuurikeskus, lukuisten teatterien lisäksi sieltä löytyy musiikki- ja tv-studioita, levy-yhtiöitä sekä rooleja välittäviä toimistoja. Teatterin ystävälle New Yorkiin suuntaava lomamatka ja Broadway-teattereihin tutustuminen on upea kokemus. Alueella on useita pitkän historian omaavia teattereita, jotka on rakennettu jo viime vuosisadalla. Yksi vanhimmista on The New Amsterdam Theater, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1903 lähtien. Samana vuonna avattiin myös toinen perinteikäs teatteri, Lyceum. Vielä kauemman historiaan ulottuu Winter Garden –teatteri, joka on ollut pystyssä jo vuodesta 1896. Alunperin se tosin toimi paikkana hevoskaupalle, kunnes vuonna 1911 se muunnettiin teatterikäyttöön. Teattereissa pääsee seuraamaan ihastuttavia Broadway-esityksiä. Katsoja voi valita kolmesta erityyppisestä showsta. Broadway-musikaalit ovat täynnä upeaa lavatekniikkaa, elämää pursuavia tanssiesityksiä ja mahtavia laulukohtauksia. Ne täyttävät katsomot rakastetuimmilla ja suosituimmilla esityksillä, kuten The Lion King.  Off-Broadway -esitykset tarjoavat katsojalleen hieman uskaliaampia esityksiä, ja ne ovat musikaaleihin verrattuna pienimuotoisempia. Off-off-Broadway –esitykset taas etsivät uusia näkökulmia ja ovat kokeellisempia esityksiä. Broadwayssä sesongin pääpaino on syyskuusta toukokuuhun, vaikkakin ikuisesti hereillä olevassa kaupungissa pääsee varmasti nauttimaan teatterista ympäri vuoden.

Meren toisella puolen