Teatterin historia

Itkua ja naurua, viihdettä ja politiikkaa – teatteri on tuonut ja tuo edelleen monta eri taidetta, taiteen tekijöitä ja niiden ihastelijoita yhteen. Teatterin ydin on pysynyt samana ihmiskunnan alkumetreiltä lähtien ja sen suosio on pysynyt yhtä vahvana. Ainoastaan teatterin eri tyylit ovat hieman muuttuneet vuosien aikana.

Teatteri on ollut vahva osa historiaa ympäri maailmaa ja eri kansoilla. Varsinkin Euroopassa teatterin merkitys on ollut aina suuri. Teattereita on esitetty kansalle viihteenä ja sitä varten rakennettiin isoja yleisökatsomoja sekä teatterilavoja. Teatteri on sanana saanut alkunsa kreikan kielestä. Antiikin Kreikka oli merkittävä osa teatterin historiaa ja kehitystä, sillä se toimi pohjana nykyiselle länsimaiselle teatterille. Jo silloin teatteri oli monipuolinen ja sisälsi musiikkia, kritisoi politiikkaa sekä oli myös akrobaattisesti näyttävää. Kansalaiset olivat aktiivisesti mukana teatteritoiminnassa ja yleisönä oleminen oli tärkeä tehtävä. Maailman vanhin tragedia on Ateenalainen tragedia. Kyseessä on tanssidraama, joka oli jokavuotisen kansallisen uskonnollisen festivaalin tärkeä osa. Näytelmistä iso osa laulettiin ja ainoastaan miesnäyttelijöistä koostuva ryhmä piti aina naamallaan naamioita. Roomalaiset olivat seuraavia merkittäviä tekijöitä teatterin historiassa. Silloin suosittua olivat myös katuteatteri ja teatterissa näyteltiin sekä tragedioita ja komedioita. Kyseisen aikakauden tunnetuilta näytelmäkirjailijoilta on säilynyt nykypäivään harmillisen vähän näytelmiä.

Keskiaika ja keskiajan jälkeinen kehitys Euroopassa

Keskiaika oli historiassa pitkä aikakausi, jossa tapahtui myös teatterin saralla paljon. Näytelmiä kirjoitettiin ja esitettiin paljon ympäri Eurooppaa. 1100-luvulla mysteerit nousivat arvoonsa ja niistä löytyi komedian lisäksi myös konnia ja paholaisia. Tuotannot olivat suuria ja näyttelijöitä etsittiin hyvinkin paikallisesti. Naisilla ei pitkään ollut asiaa lavoille. Onneksi naiset saivat nauttia teatterin tuottamasta viihteestä edes yleisönä. 1400- ja 1500-luvun näytelmissä kirjoitettiin rooleja satunnaisesti naisillekin, mutta esimerkiksi Englannissa ensimmäinen nainen sai esiintyä vasta vuonna 1660. Tähän asti se oli kiellettyä. Englanti on muuten tähän päivään asti ollut iso teatterimaa. Kuningatar Elizabeth I:n aikaan teatterit saivat enemmän vapauksia, sillä hän oli itse suuri teatterin ystävä. Teatterinäytelmiä löytyi sen jälkeen jokaisesta maan nurkasta ja niitä oli jokaiseen makuun. Teatterin historiassa on ollut myös monia vastoinkäymisiä. Erityisesti erimielisyydet uskonnollisista syistä vaikeuttivat teatterin näkyvyyttä runsaasti. Teatterilavoja pidettiin jopa pakanallisena ja tästä syytä teatteri jopa kiellettiin esimerkiksi Englannissa. Vuoden 1660 jälkeen teatteri nousi jälleen kansan tietoisuuteen ja siitä eteenpäin teatteri ei ollut enää sama. Naisille suunnatut roolit olivat nyt osa näytelmiä ja seksuaalisuus tuli esille vahvasti englantilaisessa ”restoration comedyssä”, eli suomennettuna komedian palautuksessa. Myöhemmin teatteri kehittyi eteenpäin mahtipontisesti ja suurieleiseksi. Näytelmien lavastus ja sisältö olivat nyt suureellisempia kuin koskaan ennen. Teatterit huokuivat kaikkea isoa, hienoa ja kiiltävää. 1700-luvulla noussut neoklassismi kohtasi kuitenkin myös rajoituksia valtiollisella tasolla.

Teatteri muualla maailmassa

Afrikan mantereella teatterista on löydetty tietoja jopa 2000 vuotta ennen Kristuksen syntymää. Nykymuotoinen teatteri saapui kuitenkin eurooppalaisten mukana pääasiallisesti 1900-kuvulla. Suosituimmat näytelmät silloin olivat satiirit, jotka kritisoivat eurooppalaista kulttuuria. Erilaiset satiirit ovat suosittuja nykyäänkin. Intiassa teatteri on ollut kautta historian olennainen osa maan kulttuuria. Teatteri kukoisti 900-luvulle asti. Sen jälkeen teatteria rajoitettiin rankalla kädellä ja alueittain se oli jopa kiellettyä. Tähän olivat syynä jälleen uskonnolliset asiat. Teatteri palasi kuitenkin entiseen loistoonsa uudelleen myöhemmin, pääasiallisesti Englannin vallan alla 1800-luvun puolivälistä alkaen. Kiinassa teatteri juontaa juurensa 1500 vuotta ennen Kristuksen syntymää. Erityisesti akrobaattiset ja näyttävät teatterinäytelmät ovat olleet osa Kiinan historiaa. Kiinassa suosittua ovat olleet myös nukke- ja varjoteatterit, jotka ovat kulkeneet Kiinan kulttuurissa nykypäivään asti. Teatterissa hienointa on sen monipuolisuus ja mahdollisuudet. Varmasti jokainen voi löytää itselleen mielekkään näytelmän ja tyylilajin. Varsinkin nykypäivänä, kun kehittyneissä maissa teatteria pidetään olennaisena osana kulttuuria eikä sitä rajoiteta, voi teatteria nähdä kaikissa sen muodoissa loisteliaana.


Teatteri muualla maailmassa